DEN HAAG/BRUSSEL - Het kabinet zal vrijdag een besluit over een nieuwe missie naar Afghanistan waarschijnlijk nog één keer uitstellen. Als dat gebeurt, komt er volgende week een extra, ingelaste ministerraad om de knoop definitief door te hakken. Dat meldden verscheidene bronnen rond het kabinet donderdagavond.

Het uitstel is nodig door de twijfels en aarzelingen bij de twee D66-ministers Brinkhorst en Pechtold. Ook binnen het CDA-smaldeel in het kabinet zou nog niet iedereen overtuigd zijn van de noodzaak van de nieuwe missie. "Het lijkt al met al zeer onwaarschijnlijk dat er morgen een besluit valt. Dit mag geen politiek haastwerk worden", aldus een bron.

Reconstructieteam

Donderdag werden tijdens een NAVO-vergadering in Brussel wel belangrijke obstakels voor de missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan weggenomen. Minister Bot van Buitenlandse Zaken en zijn collega Kamp van Defensie willen gedurende twee jaar, vanaf volgend jaar juni, ongeveer 1100 tot 1300 militairen in Uruzgan stationeren, aldus bronnen rond het kabinet. Ze zullen daar binnen de internationale veiligheidsmacht ISAF een zogeheten provinciaal reconstructieteam (PRT) gaan bemannen.

Ter bescherming van de militairen, hoofdzakelijk van de luchtmobiele brigade van de landmacht, gaan waarschijnlijk zes Apache-gevechtshelikopters en vier of zes F16-gevechtsvliegtuigen mee.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken kreeg donderdag bij de NAVO in Brussel "zwart op wit" wat hem eerder al mondeling was toegezegd. Het gaat om veiligheidsgaranties voor de Nederlanders en om de manier waarop de bondgenoten omgaan met het humanitair oorlogsrecht.

Rice

Bot toonde zich "zeer tevreden" met de uitleg van zijn Amerikaanse collega Rice over vermeende illegale gevangenissen van de geheime dienst CIA in Oost-Europa en de mogelijke marteling van terreurverdachten. Dinsdag waren de antwoorden van Rice nog "niet bevredigend" geweest en kondigde hij een "pittige discussie" aan. Die vond vervolgens plaats en leidde ertoe dat de "lucht is opgeklaard", aldus NAVO-baas De Hoop Scheffer.

Maar Bot kreeg ook garanties over de veiligheid van de Nederlandse militairen. "Zowel op het gebied van bescherming van Nederlandse troepen als de behandeling van Afghaanse gevangenen voel ik mij op mijn gemak om een defensiemissie in de Nederlandse regering te verdedigen", zei Bot.

Pechtold

In Den Haag zijn de Tweede Kamerfractie van D66 en D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) echter nog niet overtuigd. Pechtold heeft "vooralsnog moeite" met de missie, aldus zijn woordvoerder donderdag. "Hij heeft gezegd dat hij het een lastig onderwerp vindt, maar laat zich vrijdag in de ministerraad graag overtuigen."

Pechtold vraagt zich af of de provincie Uruzgan al wel klaar is voor de wederopbouwmissie van de ISAF. Dat is niet het geval als er nog te veel strijders van de Taliban en Al Qaida in het gebied zijn. Volgens Bot geldt dit alleen nog voor het noorden van de provincie. Ook wil Pechtold absolute zekerheid over vragen over kwesties van de CIA-detentiecentra en de CIA-vluchten met terreurverdachten. Bij de D66-fractie leven dezelfde vragen.

De VVD is "bemoedigd" door de antwoorden van Rice. Het CDA toont zich nog voorzichtig, maar zal zich naar verwachting achter het kabinet scharen.

Huiverig

De PvdA staat zeer huiverig tegenover de missie, maar heeft nog geen definitief oordeel. PvdA-leider Bos zei eerder dat het kabinet niet te optimistisch moet zijn over steun van de PvdA. Verder is de LPF bij voorbaat tegen, omdat de Nederlandse krijgsmacht al vier jaar actief is in Afghanistan. Het is nu hoog tijd om eens mee te doen aan een vredesmissie in Afrika, waar Defensie voor een fractie van de kosten van een missie in Afghanistan "wonderen kan verrichten", aldus LPF-Kamerlid Herben.

Ook de SP en GroenLinks zijn tegen, al houdt GroenLinks de mogelijkheid in te stemmen nog open. De ChristenUnie en de SGP hebben een "positieve grondhouding", maar nog weleen hoop vragen en eisen.