HAARLEM - Officier van justitie R. Hagemeier heeft donderdag voor de rechtbank in Haarlem vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 32-jarige J.W. uit Heemskerk. De man wordt ervan verdacht dat hij op 2 september met veel geweld zijn 60-jarige moeder doodde in haar flat in Heemskerk.

De verdachte, die zelf lijdt aan een borderline-stoornis, had een complexe relatie met zijn manisch-depressieve moeder. De vrouw overleed op 20 september in het AMC in Amsterdam aan ernstig hersenletsel. Volgens deskundigen is dit veroorzaakt door herhaaldelijk stompen of slaan tegen het hoofd.

Rotjeugd

De verdachte was op 2 september naar de flat van zijn moeder gegaan om met haar te praten over een brief, waarin zij schreef dat ze nooit kinderen had willen hebben. "Ik heb mijn moeder nooit iets aan willen doen", verklaarde hij bij de rechtbank. Ook zei hij dat hij een rotjeugd had gehad. Zijn moeder was grillig en depressief en de zoon groeide volgens deskundigen op in een onveilige omgeving.

Het gesprek tussen moeder en zoon liep uit de hand. Volgens de Heemskerker viel zijn moeder hem aan en weerde hij haar af. Hij zou haar alleen een harde klap tegen haar hoofd hebben gegeven. In de flat trof de politie een bloedbad en een kapotte stoel aan. De officier van justitie meent dat de man zijn moeder daarmee heeft geslagen.

Celstraf

Deskundigen vinden de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar door zijn eigen psychische problemen. Toch zou hij de gevolgen van zijn daden hebben kunnen overzien. Daarom vond de officier doodslag bewezen en meende hij dat de man celstraf heeft verdiend. "Wat voor straf ik ook krijg, in mijn hoofd heb ik al levenslang", zei de verdachte.

Advocaat W. Schmidt vroeg om vrijspraak. Volgens hem was er geen sprake van opzet en kwam de vrouw ten val tegen een tafeltje na de harde klap van haar zoon. Hij bepleitte een behandeling van de verdachte. De rechtbank doet uitspraak op 22 december.