BRUSSEL - Minister Bot van Buitenlandse Zaken zegt "voldoende aanvullende garanties" te hebben ontvangen van zijn collega's van de NAVO-landen en de Afghaanse autoriteiten om een nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan mogelijk te maken.

"Zowel op het gebied van bescherming van Nederlandse troepen als de behandeling van Afghaanse gevangenen voel ik mij op mijn gemak om een defensiemissie in de Nederlandse regering te verdedigen", zei Bot donderdag na overleg met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Er zijn volgens hem duidelijke garanties gegeven dat er geen gevangenen zullen worden gemarteld. Dat staat in een overeenkomst die is getekend met de Afghaanse autoriteiten.

Wederopbouw

Nederland wil ruim 1100 troepen naar het zuiden van Afghanistan sturen. Het gaat om militairen die zullen zorgen voor de bewaking van zogeheten Provinciale Reconstructieteams (PRT), die zorgen voor de wederopbouw van het land. Dat gebeurt in het kader van de NAVO-missie ISAF-3, waar naast Nederlandse ook Britse en Canadese militairen aan deelnemen.

Deze missie zal gescheiden opereren van de hoofdzakelijk Amerikaanse militaire operatie Enduring Freedom (Blijvende Vrijheid), in een deel van zuidelijk Afghanistan. Wel is er een gezamenlijk commando voor beide missies, waardoor Amerikaanse militairen Nederlandse troepen in nood te hulp kunnen schieten.

Overdracht

De Kamer had gevraagd om zowel deze extra bescherming van Nederlandse troepen als om garanties voor een correcte behandeling van gevangenen. In principe mogen Nederlandse militairen straks een Afghaanse gevangene tot 96 uur lang vasthouden. Binnen de zes uur moeten zij bovendien het Rode Kruis of de Rode Halve Maan op de hoogte stellen. Na 96 uur volgt automatisch een overdracht aan de Afghaanse autoriteiten.

De regering bespreekt de Nederlandse missie naar Afghanistan vrijdag. Daarna moet de Tweede Kamer nog instemmen met de operatie. Bot stelde donderdag gerustgesteld te zijn over de bezwaren van de Kamer door de "opmerkelijke en constructieve bereidheid van al onze NAVO-partners die ons tegemoet zijn gekomen en behulpzaam willen zijn".