AMSTERDAM - Saleh B., de man van wie wordt beweerd dat hij informant is voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), is door de rechtbank opgeroepen als getuige in het proces rond de Hofstadgroep. Ook Samir A., eerder vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen, moet komen getuigen, zo besliste de rechtbank donderdag.

Het horen van B. gebeurt op verzoek van de advocaten van Jason W. en Ismail A. . B. zit momenteel in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij het leveren van de handgranaat die door W. en A. is gebruikt tijdens hun arrestatie in het Haagse Laakkwartier vorig jaar. De rechtbank acht het van het belang B. over deze mogelijke betrokkenheid nader te ondervragen. De raadkamer in Rotterdam besluit vrijdag of het voorarrest van B. wordt verlengd.

Getuigen

De rechters willen Samir A. in alle zaken horen. A. die wordt beschouwd als lid van de Hofstadgroep, staat niet in dit proces terecht. Wel wordt hij genoemd in de tenlastelegging, waardoor het volgens de rechtbank van belang is hem te horen. A. zit overigens sinds medio oktober weer vast, op verdenking van het voorbereiden van nieuwe aanslagen.

De rechtbank wees het horen van Redouan al I. af. Ondanks herhaalde pogingen van het Openbaar Ministerie is niet komen vast te staan waar de man, beter bekend als de Syriër en de vermeend geestelijk leider van de Hofstadgroep, verblijft en is het niet aannemelijk dat hij op korte termijn kan worden gehoord. Als dat wel het geval is, kan de rechtbank op het besluit terugkomen.

Afwijzing

Verder had een aantal advocaten gevraagd de verbalisanten van hun cliënten te horen, omdat zij menen dat de verhoorders vergaande conclusies hadden getrokken. De rechtbank wees al deze verzoeken echter af, evenals het horen van het hoofd van de AIVD, S. van Hulst.

Wel mag advocaat G. Later in de zaak van Nouriddin El F. drie getuigen horen die belastend hebben verklaard voor haar cliënt. Wanneer al deze getuigen worden gehoord, is nog onduidelijk.

In het proces tegen de veertien verdachten, behandelt de rechtbank donderdag de zaak tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.