BRUSSEL - Minister Bot van Buitenlandse Zaken is "zeer tevreden" met de uitleg van zijn Amerikaanse collega Rice over vermeende illegale gevangenissen van de geheime dienst CIA in Oost-Europa en de mogelijke marteling van terreurverdachten. Ook de Duitse en Belgische bewindslieden zijn tevreden over de uitleg van Rice, die opnieuw ontkende dat er sprake is van marteling.

"We hebben daarover een zeer goed gesprek gehad, waardoor duidelijk is geworden dat de Verenigde Staten zich houden aan de internationale verdragen", aldus Bot donderdag na afloop van overleg met zijn collega's van de NAVO-landen. "Er gebeurt niets wat niet is toegestaan. Door de aard van de Amerikaanse operaties gaat het echter voor een deel wel om zaken die zich aan de openbaarheid onttrekken, om terroristische aanslagen te voorkomen."

NAVO

De netelige kwestie kwam woensdagavond al ter sprake tijdens een diner van ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO- en EU-landen. Volgens NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer is er een "stevige discussie" over het onderwerp geweest. "Dat heeft de lucht opgeklaard."

Terrorisme

Rice stelde donderdag dat "iedereen erkent dat we problemen hebben met terrorisme en dat we verplicht zijn onschuldige levens te verdedigen". "Dat doen we op een wettelijke wijze die respect heeft voor de rechtsstaat waarin we leven. Er is bij transport van gevangenen ook in geen enkel geval sprake van marteling. Als dit wel zou gebeuren, zullen we daar tegen optreden, zoals we dat ook in het verleden hebben gedaan. We houden ons aan alle internationale verdragen."

Ook andere bewindslieden toonden zich tevreden met de verklaring van Rice, onder wie de Duitse minister Steinmeier. "Europese ministers hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat er geen verschil van interpretatie moet zijn van internationale wetgeving", zei Steinmeier. Het diner verliep volgens hem "uitermate bevredigend voor ons allemaal". Hij voegde daaraan toe dat de discussie "openhartig" was.

Woensdagavond stelde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht al dat het gesprek met Rice de meeste van zijn collega's had gerustgesteld. Rice sprak woensdagavond ook even apart met de Belgische premier Verhofstadt over de kwestie.

Gevangenissen

Rice arriveerde woensdagavond in Brussel na bezoeken aan Duitsland, Roemenië en Oekraïne. Haar trip werd overschaduwd door de kwestie van de geheime gevangenissen. De EU heeft officieel om opheldering gevraagd over de kwestie. In de Oekraïense hoofdstad Kiev verduidelijkte Rice ook al het standpunt van Washington.

De hele controverse volgde op een verklaring van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vorige maand stelde dat in gevangenissen in Polen en Roemenië verdachten van terrorisme door geheim agenten van de VS werden gemarteld. Zowel de VS als Polen en Roemenië ontkenden dit al eerder in alle toonaarden.