AMSTERDAM - De kwaliteit van tien tot twintig procent van de wegen in provincies en gemeenten is 'slecht'. Het aantal slechte wegen neemt toe, omdat de budgetten van gemeenten en provincies ontoereikend zijn om de 'explosief' gestegen kosten van herstel van het wegennet te bekostigen. Dat blijkt uit onderzoek van wegeninspectiebureau Inspectrum en Algemeen Dagblad, waarover het dagblad donderdag schrijft.

De slechte staat van de wegen levert 'acute' risico's op, stelt Inspectrum. "Mensen struikelen over ongelijke stoepen of beschadigen hun auto op een gat in een 80-kilometerweg", zegt woordvoerder Kees de Visser in de krant. In Haarlem 'slalommen fietsers tussen de kraters, scheuren en ribbels door, auto's soms niet en dan klinkt een doffe tik', schrijft de krant.

Herstel

Het herstel van alle gaten, kuilen en scheuren in de gemeentelijke en provinciale wegen kost volgens de krant honderden miljoenen euro's. Negen van de tien provincies en gemeenten hebben volgens de krant 'onvoldoende' middelen om de wegen te onderhouden. Alleen de stad Utrecht al heeft een tekort van 68 miljoen euro op de post wegenonderhoud.

De controleurs beoordelen wegen met een systeem van cijfers. De criteria voor deze beoordeling zijn vastgesteld door het onafhankelijke instituut CROW. Dit is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. De snelwegen die onder verantwoordelijkheid van het Rijk vallen, zijn in het onderzoek niet meegenomen.