AMSTERDAM - De proef met elektronische enkelbanden voor tbs'ers is mislukt. De banden zijn nog te gemakkelijk voor de satelliet af te schermen met aluminiumfolie. Bovendien is het GPS-signaal moeilijk te volgen als de tbs'er zich in een drukke omgeving begeeft. Dat heeft directeur J. Poelman van de tbs-inrichting Pompekliniek in Nijmegen gezegd voor Radio Noord Holland.

LPF-Kamerlid Eerdmans, met wie Poelman in de radio-uitzending in debat ging, noemde het mislukken van de proef woensdag "heel treurig". Volgens hem moeten de technische mankementen op te lossen zijn. In Groot-Brittannië en in Florida werkt het toezicht op tbs'ers via GPS-banden wel, aldus Eerdmans.

Minister Donner besloot dit voorjaar tot een proef met verschillende volgsystemen op basis van GPS-techniek. Aan de proef doen verschillende tbs-inrichtingen en justitiële jeugdinrichtingen mee. Donner wees tijdens een Kamerdebat in juni zelf al op de technische problemen met GPS. De minister schreef de Kamer onlangs nog dat hij verwacht dat de toegevoegde waarde van het GPS-systeem "beperkt zal zijn".