MIAMI - Speciale federale veiligheidsfunctionarissen hebben woensdag geschoten op een verdachte passagier op de luchthaven van Miami in Florida. Volgens de nieuwszender CNN schoten 'air marshals' omdat de man, die aan boord was van een toestel van American Airlines, had gezegd een bom in zijn handbagage te hebben. De man, de 44-jarige Amerikaan Rigoberto Alpizar, bezweek aan zijn verwondingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

James Bauer, hoofd van het air marshal kantoor in Miami zei dat uit onderzoek is gebleken dat Alcazar geen bom bij zich had. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de Amerikaan bij terrorisme was betrokken.

Instructies

Alcazar wilde in Miami op een vliegtuig van American Airlines stappen om naar Orlando te vliegen. Hij dreigde dat hij een bom bij zich had. "Omdat hij instructies niet opvolgde, zagen de air marshals zich genoodzaakt op hem te schieten", aldus Bauer.

Hysterisch

Een van de vrouwelijke passagiers aan boord verklaarde tegenover een lokaal tv-station dat de verdachte man na de landing in het toestel wild door het gangpad liep. Hij werd gevolgd door een "hysterische" vrouw die steeds zei: ",Mijn man, mijn man!".

Volgens de passagier had de vrouw ook gezegd dat haar man een "bipolaire stoornis" had (manisch depressief was) en geen medicatie had gehad.

Air marshals

Air marshals zijn gewapend en in burger. Ze worden doorgaans in tweetallen ingezet op risicovluchten. De functionarissen zijn getraind op het uitschakelen van kapers/terroristen. Het is volgens nieuwszender CNN de eerste keer dat een air marshal zijn wapen heeft gebruikt.

Tot aan de terreuraanslagen van 11 september 2001 waren er 32 federale air marshals actief. Dat aantal werd daarna fors uitgebreid, maar het exacte aantal is geheim.