DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD eist een aantal diskettes met staatsgeheimen terug van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dat is woensdag bevestigd door De Vries en door de AIVD.

Op de diskettes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. De AIVD heeft De Vries ook gesommeerd niets van de diskettes te openbaren in zijn televisieprogramma van komende zondag.

De Vries heeft een brief gehad van de AIVD, maar daarin staat niet wat er gebeurt als hij weigert de diskettes terug te geven. De Vries stelt dat hij heeft geprobeerd de diskettes terug te bezorgen aan degene die ze verloren had, maar die wilde ze niet aannemen en suggereerde De Vries maar naar de politie te gaan.

De misdaadverslaggever kondigt aan dat hij in zijn uitzending van zondag zal onthullen hoe Nederlandse geheim agenten infiltreerden in milieubewegingen, lokale bestuurders volgden en vooraanstaande politici onder de loep namen. De rapportages op de diskettes zijn van de Regionale Inlichtingendienst (RID) Rotterdam, bedoeld voor de AIVD.