ARNHEM - De bejaarde Eindhovense die wordt verdacht van het openrijten van ongeveer 250 meubels op meubelboulevards in het hele land, is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem, waar de 72-jarige L.R. zich voor de reeks vernielingen moest verantwoorden.

De vrouw werd eerder al veroordeeld tot tbs nadat zij bij kledingzaken en warenhuizen kleding in brand stak en met chloor besmeurde. De vrouw lijdt volgens onderzoekers aan een ziekelijke stoornis, veroorzaakt door een trauma uit haar jeugd. De vrouw is al sinds 1953 bekend bij de hulpverleningsinstanties.

Vernielingen

De vernielingen van de meubels gebeurden terwijl de vrouw nog werd behandeld voor de eerdere kledingvernielingen. De nieuwste meubelvernielingen zorgden voor veel onrust en ongeveer 300.000 euro schade in de meubelbranche.

In totaal werden 38 aangiftes gedaan door meubelbedrijven, waarvan er 27 niet tot vervolging van de vrouw hebben geleid wegens gebrek aan aanwijzingen. Van de overige elf concludeerde de officier van justitie in negen gevallen dat de vrouw wel schuldig moet zijn. Voor de twee overige zaken had ze niet genoeg bewijs.

Volgens de psycholoog en psychiater die de vrouw hebben onderzocht, moet zij een voorwaardelijke straf krijgen, waarbij de vrouw zich moet houden aan een behandelplan bij haar huidige behandelaar.

Onbegrijpelijk

De officier vindt dat voorstel onbegrijpelijk omdat de vrouw tot nu toe ook in de fout ging terwijl haar behandelaar het niet in de gaten had. Zij wilde dat er een minder vrijblijvend behandelplan wordt opgesteld. De rechtbank honoreerde dat verzoek, en stond haar ook toe om de behandelaar van de vrouw als getuige te horen op een volgende zitting. Die zitting volgt over ongeveer drie maanden.