DEN HAAG - Handen aan het stuur en alleen handsfree bellen. Bestuurders van auto's zijn op straffe van een fikse boete van minimaal 140 euro (tot maximaal twee maanden cel of 2000 euro boete) ruimschoots bekend met deze regel. De fietsers bellen er al slingerend met mobieltje aan het oor nog altijd vrolijk op los. Minister Peijs van Verkeer gaat bekijken of dat wel terecht is.

Rondrijden in de auto of op de fiets en bellen tegelijk is gevaarlijk. Buiten het feit dat deze bestuurder een hand tekort komt om richting aan te geven of te schakelen, dwaalt de aandacht van het rijden af naar het telefoongesprek.

Weliswaar in verschillende mate gelden deze gevaren voor fietsers bestuurders van auto's, erkende Peijs in woensdag een brief aan de Tweede Kamer. Omdat de risico's van het mobiel bellen op de fiets nog nooit zijn onderzocht, zal de minister in kaart laten brengen bij hoeveel ongelukken de bellende fietsers jaarlijks betrokken zijn. Kamerlid Slob (christenunie) had deze kwestie aan de kaak gesteld in het debat over de verkeersbegroting voor 2006.

Of fietsers straks net als autobestuurders op de bon gaan wanneer zij betrapt worden op het niet-handsfree bellen, weet de verkeersminister nog niet. "We gaan eerst kijken wat er aan de hand is." Aan de hand van dat onderzoek zal Peijs besluiten of maatregelen nodig zijn. Op dit moment is het niet bij wet verboden met mobieltje aan het oor door het verkeer te fietsen.