AMSTERDAM - De Deense politie heeft in Kopenhagen twee mannen aangehouden die met uitklapbare scheermessen en een speelgoedpistool een vliegtuig wilden instappen met aan boord VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Dat schrijft Trouw woensdag. De piloot van het KLM-toestel was gewaarschuwd dat twee mannen met een 'arabisch uiterlijk' met 'zware bagage en zware handbagage' aan boord zouden komen.

De piloot sprak de mannen aan op hun bagage, waarna bij de ingang van het toestel een schermutseling ontstond. De Deense luchthavenpolitie heeft het tweetal vervolgens afgevoerd. In de bagage van de mannen werden de ouderwetse, uitklapbare scheermessen en het neppistool aangetroffen. Nadat de twee waren weggevoerd, is Hirsi Ali alsnog aan boord gegaan.

Het is niet duidelijk of de mannen het op Hirsi Ali hadden voorzien. De Deense politie heeft de mannen de volgende dag vrijgelaten, waarna zij alsnog een vlucht naar Amsterdam hebben genomen. Volgens de luchthavenpolitie was sprake van een 'ongelukkige samenloop van verdachte omstandigheden' en bestond geen gevaar voor een terreurdaad. Het is onbekend of de aangehouden mannen Nederlands zijn en of ze zich nog in Nederland bevinden.

Hirsi Ali was in Kopenhagen om de Deense liberale partij te bedanken voor de vrijheidsprijs die ze had ontvangen.