HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer houdt vast aan haar eerdere aankondiging het cellencomplex op Schiphol-Oost te sluiten. Ze verstuurde dinsdag aan het eind van de middag een fax naar het ministerie van Justitie met de aanzegging dat er na 36 uur geen nieuwe bolletjesslikkers meer mogen worden toegelaten. Na tien dagen moet het gebruik van het complex zijn gestaakt.

Minister Donner van Justitie liet weten zich te beraden op de eis van de gemeente.

In het cellencomplex kwamen eind oktober door een felle brand elf illegalen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. Haarlemmermeer verklaarde eind vorige week al het cellencomplex op korte termijn te willen sluiten omdat het nog steeds onveilig zou zijn. Na het weekeinde kwam er overleg op gang tussen het ministerie en de gemeente.

Bemiddelaar

De commissaris van de koningin van Noord-Holland, H. Borghouts, trad maandag en dinsdag op als bemiddelaar. Hij maakte dinsdagmiddag nog een optimistische indruk en vertelde dat de besprekingen in een goede sfeer verliepen. Enkele uren later bleek echter dat Donner en de gemeente nog steeds lijnrecht tegenover elkaar staan.

Ook na de bekendmaking van de gemeente wilde Borghouts de hoop niet opgeven. Volgens hem is er nog geen sprake van dat zijn poging als bemiddelaar is mislukt. "Ik ga ervan uit dat alles niet voor niets is geweest." Hij zei zich te baseren op de gesprekken die hij voerde met beide partijen.

Burgemeester F. Hertog en zijn wethouders zaten in een lastig parket, omdat de voltallige gemeenteraad aandringt op spoedige sluiting van het complex.

Brief

De landsadvocaat had vrijdag een brief gestuurd aan de gemeente. Donner deed dinsdag hetzelfde. "Ook de inhoud van de brief van minister Donner geeft het college geen aanleiding zijn standpunten te wijzigen", aldus een verklaring van de gemeente, die geen nadere toelichting wilde geven.