DEN HAAG - De Tweede Kamer is dinsdag de gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland wonen te hulp geschoten. Degenen die nu een particuliere verzekering hebben, dreigden door het nieuwe zorgstelsel per 1 januari niet of onderverzekerd te raken. Alle fracties hebben hier, samen met minister Hoogervorst van Volksgezondheid, een stokje voor gestoken.

Het gaat vooral om Nederlanders die hun oude dag doorbrengen in Frankrijk, Spanje of België. Volgens de Kamer mogen ze niet onevenredig de dupe worden van het nieuwe systeem. Hoogervorst deed de toezegging de problemen samen met de zorgverzekeraars op te lossen. De Kamer dwong dinsdag af dat de gepensioneerden hun huidige verzekering ook na 1 januari voorlopig behouden als ze door onwil van zorgverzekeraars of door fouten in de bureaucratie toch tussen wal en schip vallen.

De problemen ontstonden toen zorgverzekeraars van de wisseling van zorgstelsel gebruik maakten door verzekeringscontracten met gepensioneerden eenzijdig op te zeggen. Mensen dreigden hierdoor in grote problemen te komen. Exacte cijfers ontbreken, maar volgens fracties in de Tweede Kamer kwamen er van enkele duizenden gepensioneerden klachten binnen. Verder bleek dat veel mensen niet de juiste formulieren te pakken konden krijgen voor een nieuwe verzekering, ook al deden ze daar veel moeite voor.

Spoeddebat

De problemen werden pas de afgelopen dagen duidelijk. Het CDA vroeg vorige week donderdag een spoeddebat aan over de kwestie. Veel andere fracties hielden zich toen nog op de vlakte.

Ook minister Hoogervorst toonde zich dinsdag plotseling zeer bereid de problemen op te lossen. Hij ontkende dat de ernst van de problemen de afgelopen maanden is onderschat. De introductie van het nieuwe systeem is volgens hem zo complex dat onverwachte problemen nu eenmaal niet te vermijden zijn.

Duurder

Volgens de minister moeten zorgverzekeraars hun 'buitenlandse' klanten een aanbod doen voor een verzekering nieuwe stijl. Hij waarschuwde dat de premie voor die verzekering hoger kan liggen dan gemiddeld. Dat komt naar zijn mening omdat het voor zorgverzekeraars duurder is om een dergelijke polis op de markt te brengen. Als de gepensioneerden de verzekering niet willen, kunnen ze volgens Hoogervorst een pakket kiezen dat recht biedt op de ziekenfondshulp van het land van verblijf. Hij bestreed dat de kwaliteit van die zorg veel slechter is dan in Nederland.