NEW YORK - De topfunctionaris van de Verenigde Naties belast met het organiseren van verkiezingen, Carina Perelli uit Uruguay, is met onmiddellijke ingang ontslagen wegens "misdragingen waaronder seksuele intimidatie". Dat maakte een woordvoerder van de VN dinsdag bekend.

Het ontslag van de 48-jarige sociologe hing al enige dagen in de lucht. Ze zou haar personeel hebben lastiggevallen, andere gevallen van intimidatie binnen haar organisatie hebben getolereerd en in haar werk steken hebben laten vallen. Ze kreeg dinsdagochtend formeel haar ontslagbrief overhandigd.

De Uruguayaanse werd in augustus formeel in staat van beschuldiging gesteld, na een intern VN-onderzoek van vier maanden. Ze heeft al contact gehad met advocaten en zal haar ontslag waarschijnlijk aanvechten.

Perelli maakte snel naam binnen de volkerenorganisatie door haar optreden als verkiezingswaarnemer in onder meer Irak, Afghanistan en de Palestijnse gebieden. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton noemde het moment van haar ontslag ongelukkig gekozen, iets meer dan een week voor cruciale parlementsverkiezingen in Irak.