DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag de voorlopige hechtenis geschorst van de 19-jarige Patrick D. uit Eindhoven. De jongen wordt verdacht van het doodschudden van de baby van zijn 16-jarige vriendin.

D. kan het Huis van Bewaring half december verlaten. Hij mag dan niet terug naar zijn woonplaats, maar gaat naar een woon- en begeleidingsproject in Mill.

Patrick D. en zijn vriendin zijn in augustus opgepakt. D. zou de acht maanden oude baby Silvano 12 augustus zo door elkaar hebben geschud, dat het kindje enkele dagen later overleed. De verdachte ontkent. Volgens hem is de baby per ongeluk gevallen.

D. moest dinsdag pro forma voor de rechtbank verschijnen. De zaak zal pas volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.

Nader onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) wacht nog op enkele rapporten. Zo is het onderzoek van de forensisch patholoog-anatoom van het Nederlands Forensisch Instituut nog niet afgerond. Verder is op verzoek van het OM een deskundige op het gebied van kindermishandeling ingeschakeld. Advocaat A. de Kort twijfelt aan de voorlopige bevindingen van de patholoog-anatoom dat de baby is doodgeschud en heeft zelf een medische deskundige geraadpleegd. Ook deze onderzoeken zijn nog niet klaar.

De 19-jarige Patrick D. hoort volgens officier van justitie M. Klinkenbijl niet in een Huis van Bewaring thuis. Ze is het met de reclassering eens dat de jongen in het woon- en begeleidingsproject beter op zijn plaats is. Ook Patrick en zijn advocaat kunnen zich in dit advies vinden.