TEHERAN - De Iraanse hoofdstad Teheran is dinsdag opgeschrikt door een ernstig vliegtuigongeluk. Daarbij zijn meer dan honderd doden gevallen. Een militair transportvliegtuig met motorproblemen boorde zich in een woonwijk in het zuiden van de stad, waardoor een flatgebouw in brand vloog. Het vliegtuig ging in vlammen op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de burgemeester van Teheran en de politie kwamen alle inzittenden van het vliegtuig om. Het zou om 94 of 106 personen gaan. De staatsradio meldde dat er in het gebouw 25 mensen stierven. Een woordvoerder van de brandweer sprak over tien slachtoffers. Tientallen mensen zouden gewond zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. In de flat van tien verdiepingen in de volkswijk Azari woonden ongeveer 250 mensen, meldden de autoriteiten.

Noodlanding

Het transportvliegtuig was opgestegen van de nabijgelegen internationale luchthaven Mehrabad. De bemanning zou na enkele minuten hebben gemeld dat er problemen met de motoren waren. Het piloot wilde terugkeren naar het vliegveld en een noodlanding maken.

Journalisten en fotografen

Het ramptoestel had tien bemanningsleden en 84 passagiers aan boord. De meeste passagiers waren Iraanse journalisten en fotografen. Het vliegtuig was op weg naar Bandar Abbas in het zuiden van het land, waar een militaire oefening in het bijzijn van de pers zou worden gehouden.

Verouderd toestel

De verongelukte viermotorige Hercules C-130 was een verouderd toestel en stortte mogelijk door een technisch defect neer. Het door de Verenigde Staten geleverde vliegtuig stamt nog uit de tijd voor de islamitische revolutie in 1979. Door de Amerikaanse sancties tegen het streng islamitische Iran is het voor Teheran lastig om aan reserveonderdelen te komen.

In februari 2003 was er in Iran ook een ramp met een militair toestel. Een Iljoesjin-76 stortte neer in het zuidoosten van het land. Daarbij kwamen alle 276 militairen en bemanningsleden aan boord om het leven.