AMSTERDAM - De vermoedelijke geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syriër Redouan al I., verblijft in een gevangenis in Damascus. Dat heeft een getuige in het vooronderzoek van de zaak tegen de veertien verdachten van de Hofstadgroep verklaard. De Syriër, ook bekend onder de naam Abu Khaled, heeft een Syrische advocaat.

Dit meldde raadsman R. Maanicus dinsdag tijdens de tweede dag van het proces tegen de Hofstadgroep, in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Maanicus wil de Syriër als getuige horen. Volgens de raadsman zit Al I. in een gevangenis van de geheime dienst, in cel nummer 9. Maanicus heeft contact gehad met de Syrische raadsman van Al I.

Redouan al I., in de Hofstadzaak veelal aangeduid als de Syriër, is tot dusver een schimmige figuur gebleven. Er is veelvuldig gespeculeerd over zijn verblijfplaats. Eerder werd al gezegd dat de man zou vastzitten in Damascus, maar dat heeft het Openbaar Ministerie nooit kunnen vaststellen. Maanicus wil dat het OM een nieuwe poging onderneemt de man te traceren.

Van Gogh

Al I. zou onder meer een centrale figuur zijn geweest tijdens huiskamerbijeenkomsten van leden van de Hofstadgroep. Hij vertrok uit Nederland op de dag dat Theo van Gogh door Mohammed B. werd vermoord, op 2 november vorig jaar.

Een aantal advocaten sloot zich bij het verzoek van Maanicus aan. Raadsman B. Nooitgedagt zei van een mensenrechtenorganisatie te hebben begrepen dat Al I. "is verdwenen en meegenomen door de Syrische geheime dienst".