AMSTERDAM - In het Sportfondsenbad in Amsterdam-Oost zijn dinsdagochtend vijftien kinderen van 14 tot 16 jaar onwel geraakt. Ze kregen tijdens het zwemmen last van misselijkheid en hadden braakneigingen. Vier kinderen hebben daadwerkelijk overgegeven. Negen tieners zijn in de loop van de dag nog naar het ziekenhuis gebracht, maakte de GGD bekend.

Het zwembad aan de Fronemanstraat werd rond 10.00 uur ontruimd. Twee kinderen zijn bij het zwembad opgevangen in een ambulance, maar konden later terug naar school, evenals de overige leerlingen. Medewerkers van de GGD hebben de leerlingen in de school nader onderzocht. Negen van hen zijn toen alsnog naar een ziekenhuis overgebracht.

Het is nog onduidelijk wat er met de kinderen is gebeurd. Een expert op het gebied van gevaarlijke stoffen kon met metingen geen bijzonderheden ontdekken. De brandweer heeft geen chloorgas geconstateerd. Het onderzoek naar de oorzaak is nog gaande.

Een laboratorium heeft een extra waterkwaliteitsmeting verricht om al het mogelijke gevaar uit te sluiten. Uit deze meting bleek dat de waterkwaliteit in orde is. Op basis van die onderzoeksresultaten hebben de brandweer en de inspecteur van de provincie Noord-Holland het zwembad weer vrijgegeven. Het Sportfondsenbad is is dinsdagmiddag weer geopend.