AMSTERDAM - Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft vorige maand bij de onderzoeksrechter verklaringen afgelegd die ontlastend zijn voor medeverdachten in het proces tegen het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep. Hij verklaarde onder meer dat hij de moord op Van Gogh in zijn eentje heeft beraamd en dat anderen niet op de hoogte waren van zijn plannen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft zijn advocaat P. Plasman dinsdag gezegd, die daarmee een verhaal in de Volkskrant bevestigt. De raadsman weet niet waarom zijn cliënt een verklaring heeft afgelegd, ook niet of hij daarmee zijn medeverdachten wil vrijpleiten. B. werkte voor het eerst mee aan het onderzoek.

Plasman vertelde dat B. alleen op vragen van de rechter-commissaris en advocaten antwoord gaf. Vragen van het Openbaar Ministerie negeerde hij. De 27-jarige B. staat terecht, omdat het OM hem als de spil ziet in de Hofstadgroep. Hij kan geen straf meer krijgen, omdat hij al tot levenslang is veroordeeld voor de moord op Van Gogh.

Kennissen

B. zei bij de onderzoeksrechter op 17 november dat het te ver gaat de zogenoemde Hofstadgroep als een vriendenclub te zien. Hij had het over een groepje "kennissen" die discussiëren over "politiek, geloof en dagelijkse dingen".

Het proces tegen de veertien verdachten van de Hofstadgroep is dinsdag zijn tweede dag ingegaan. Mohammed B. moet donderdag voor de rechters verschijnen, als zijn aandeel in de zaak wordt behandeld.