WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA hield tot in november dit jaar terreurverdachten vast in twee gevangenissen in Oost-Europa. De cellencomplexen werden pas gesloten, nadat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch over geheime CIA-gevangenissen in Polen en Roemenië had gerapporteerd.

Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender ABC maandag (plaatselijke tijd) gemeld op gezag van huidige en voormalige medewerkers van de CIA. De functionarissen zeiden dat elf vermeende prominenten van het terreurnetwerk Al Qaeda na het sluiten van de gevangenissen in Oost-Europa zijn overgebracht naar een nieuw CIA-complex in de woestijn in Noord-Afrika. De elf zouden zijn onderworpen aan zeer harde CIA-ondervragingstechnieken, aldus ABC.

Vitaal belang

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei maandag voor haar vertrek naar Europa dat het voor de strijd tegen het internationaal terrorisme van vitaal belang is dat terreurverdachten in het geheim over de wereld worden vervoerd.

Rice benadrukte dat zulke gevangenen onder geen enkele omstandigheid worden gemarteld en dat de gedetineerden niet worden vervoerd naar landen waar ze martelingen zouden kunnen ondergaan.

Rice arriveerde maandagavond in Berlijn. Ze spreekt dinsdag met de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier. Daarna volgt overleg met bondskanselier Merkel. Donderdag woont ze in Brussel een vergadering bij van de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen. Ook staat er een bezoek aan Oekraïne op de agenda.