APELDOORN - Organisaties die geld ophalen voor goede doelen kunnen vanaf deze week in aanmerking komen voor een nieuw keurmerk dat garandeert dat de clubs aan alle regels voldoen. Dat liet de organisatie Keurmerk Goed Besteed (KGB) maandag weten.

Volgens het Keurmerk Goed Besteed biedt de organisatie een alternatief voor veel kleine goede doelen die te weinig geld zouden hebben om het al veel langer bestaande keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) aan te vragen. "Een groep ondernemers heeft het initiatief genomen tot oprichting van het KGB omdat wij van veel kleine goede doelen te horen kregen dat zij graag willen laten zien dat ze transparant werken, maar het te duur vinden het CBF-keurmerk aan te vragen", aldus een KGB-woordvoerder.

"Inschrijving bij het CBF kost een organisatie ongeveer 4000 euro. terwijl wij maar 600 euro vragen", aldus de woordvoerder. "Voor grote clubs die jaarlijks miljoenen ophalen is een aanvraag bij het CBF geen enkel probleem. Maar voor kleine organisaties, die jaarlijks pakweg 50.000 euro ophalen, is dat niet te doen."

Om in aanmerking voor het nieuwe keurmerk te komen, moeten organisaties de KGB onder meer inzage geven in het uittreksel van de Kamer van Koophandel, de statuten, de begroting van het komende of lopende boekjaar, het jaarverslag en de notulen van bestuursvergaderingen.