BAGDAD - De voormalige Iraakse machthebber Saddam Hussein heeft maandag gezegd dat hij geen angst heeft voor de doodstraf. "Ik ben niet bevreesd voor een executie", zo zei hij tijdens de hervatting van het proces tegen hem in Bagdad. Volgens Saddam Hussein wordt zijn rechtszaak alleen gevoerd omwille van de "publieke opinie".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag werd voor het eerst een getuige gehoord in het proces tegen de voormalige dictator. Na een tumultueus begin deed de eerste ooggetuige zijn verhaal over de massamoord in 1982 in het sjiitische plaatsje Dujail. Het proces wordt dinsdag hervat.

De advocaten van Saddam Hussein, onder wie de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark, verlieten na de heropening maandag demonstratief de rechtszaal. Dat gebeurde, toen de hoofdrechter weigerde hun klachten mondeling te horen. Volgens rechter Rizkar Mohammed Amin had dit schriftelijk moeten gebeuren.

Volgens de verdediging is het proces onrechtmatig en is het met de veiligheid van de raadslieden slecht gesteld. Rechter Mohammed Amin dreigde de advocaten te vervangen, als zij niet zouden terugkeren. Hij gelastte een schorsing in om de advocaten bedenktijd te geven. Na anderhalf uur betraden de advocaten weer de rechtszaal en kon de eerste getuige zijn verklaring afgeven.

Getuige

De getuige, een bekend sjiitisch politicus uit Dujail, begon zijn getuigenis met recitaties uit de koran, maar de rechtbank gelastte hem daarmee te stoppen. Daarna vertelde hij soms onder tranen hoe hij en zijn familie geleden hebben onder het regime van Saddam Hussein. Dat leverde hem een vervloek op door Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti.

"Er werd op de deur geklopt en de geheime politie kwam binnen", aldus Ahmed Hassan Mohammed al-Dujaili, de eerste van tien mensen die over de zaak zullen getuigen. "Mensen werden naar de gevangenis gebracht en de meesten werden daar gedood. Het was angstwekkend. Zelfs vrouwen en baby's werden opgepakt." De getuige, een bekende islamitische politicus, deed zijn verhaal voor de camera's. Anderen zullen uit angst voor aanslagen achter een scherm het woord doen.

Het proces tegen Saddam Hussein en zeven medeverdachten begon formeel op 19 oktober, maar werd op verzoek van de verdediging tweemaal verdaagd. Vorige week werd het proces voor het laatst uitgesteld, onder meer omdat vervangers moesten worden gezocht voor twee advocaten die waren doodgeschoten en een derde die na bedreigingen Irak was ontvlucht.

'Leve Saddam'

Saddam Hussein zelf liet tijdens de verhoren vaak van zich horen. De ex-dictator zei dat hij onder deze omstandigheden weigert met het tribunaal mee werken en riep dat het hof is opgericht door de Amerikaanse bezetter. "Lang leve de Arabische staat", aldus de ex-dictator. Andere verdachten stonden op en riepen "lang leve Saddam".

Het proces heeft plaats in een tot vesting omgetoverd gerechtsgebouw wegens de vele doodsbedreigingen aan het adres van rechters, aanklagers, verdediging en getuigen. De Iraakse regering meldde zondag dat veiligheidstroepen een aanslag op het speciale tribunaal hebben verijdeld.