DE BILT/NAIROBI - Het oosten van Afrika is maandagmiddag getroffen door een zeer krachtige aardbeving. Seismologen van het KNMI maten een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardschok lag onder het Tanganyikameer, op de grens van Tanzania en de Democratische Republiek Congo.

De beving, die de regio even na 13.15 uur (Nederlandse tijd) trof, werd tot op grote afstand gevoeld. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi (bijna 1000 kilometer verderop) vluchtten honderden personen kantorenflats uit en wachtten buiten gespannen op wat er zou volgen. De trillingen werden waargenomen in zes landen: Democratische Republiek Congo, Tanzania, Kenia, Burundi, Rwanda en Uganda.

Gewonden

Eerste berichten uit de getroffen regio spraken maandagmiddag alleen van gewonden, onder meer in verscheidene dorpen langs het meer. Ooggetuigen maakten tegenover het Spaanse persbureau EFE ook melding van talrijke beschadigde woningen.

Een beving met een kracht van rond de 7,0 op de schaal van Richter (andere seismologen meldden waarden van 6,8 tot 7,5) is zwaar genoeg om aanzienlijke schade aan te richten. De getroffen regio is echter dunbevolkt.

Meer

Volgens het KNMI in De Bilt lag het epicentrum op een diepte van circa tien kilometer, bovendien recht onder de bodem van het meer. "Dat kan helpen om het aantal slachtoffers te beperken", aldus seismoloog C. Meester.

Het langgerekte Tanganyikameer ligt in de Grote Slenk, een diepe geul in de Afrikaanse bodem die loopt van Ethiopië tot aan Malawi. Op die plek drijft de Afrikaanse aardschol weg van de rest van het continent. Het is het enige gebied in Afrika waar veel vulkanen voorkomen.

De regio werd ook vijf jaar geleden getroffen door een zware beving. Een aardschok met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter in oktober 2000 verwondde slechts enkele personen. Dat was de zwaarste beving bij het Tanganyikameer sinds 1910, toen de regio werd getroffen door een schok van 7,3 op de Richterschaal.