DEN HAAG - Een Kamermeerdheid van PvdA, VVD en CDA vindt dat minister Netelenbos (Verkeer) automobilisten een hogere gemiddelde snelheid moet beloven. De bewindsvrouw garandeert in de toekomst op de drukke autosnelwegen in de spits 60 kilometer per uur.

De drie partijen riepen de bewindsvrouw maandag in een debat over het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan op te streven naar 90 kilometer per uur. Volgens de fracties is de doorstroming dan veel beter. "Het milieu is daar ook bij gebaat", aldus CDA-Kamerlid Eurlings.

Volgens Netelenbos is 90 kilometer per uur niet zinvol omdat de problemen dan naar andere wegen worden verlegd. Bovendien zou optrekken van de 'garantiesnelheid' in de spits extra investeringen in wegen betekenen. De minister voelt niets voor een "overdosis asfalt".

Als blijkt dat 60 kilometer per uur niet wordt gehaald, zal mogelijk wél geld in de aanleg van wegen worden gestoken, maar Netelenbos zal dan eerst proberen de bestaande trajecten beter te benutten.

Zestig kilometer is als norm gekozen omdat uit onderzoek is gebleken dat bij lagere snelheden de capaciteit van de wegen sterk afneemt.

/NIEUWSNetelenbos: maximum snelheid in spits naar 70 km/u