BAGDAD - In Bagdad is maandag het proces tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein hervat. Het is de derde procesdag voor het Iraaks Hoog Strafgerechtshof sinds het begin van de rechtszaak. Het tribunaal wilde enkele getuigenissen horen over de massamoord in 1982 in het sjiitische plaatsje Dujail, maar door een tumulteus begin is het de vraag of dat er maandag nog van komt.

De advocaten van Saddam Hussein, onder wie de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark, verlieten na de heropening maandag demonstratief de rechtszaal. Dat gebeurde, toen de hoofdrechter weigerde hun klachten mondeling te horen. Volgens rechter Rizkar Mohammed Amin had dit schriftelijk moeten gebeuren.

Volgens de verdediging is het proces onrechtmatig en is het met de veiligheid van de raadslieden slecht gesteld. Rechter Mohammed Amin dreigde de advocaten te vervangen, als zij niet zouden terugkeren. Hij gelastte een schorsing in om de advocaten bedenktijd te geven. Na anderhalf uur betraden de advocaten weer de rechtszaal.

Medeverdachten

Het proces tegen Saddam Hussein en zeven medeverdachten begon formeel op 19 oktober, maar werd op verzoek van de verdediging tweemaal verdaagd. Vorige week werd het proces voor het laatst uitgesteld, onder meer omdat vervangers moesten worden gezocht voor twee advocaten die waren doodgeschoten en een derde die na bedreigingen Irak was ontvlucht.

'Lang leve Saddam'

Nadat de advocaten maandag uit de rechtszaal waren gelopen, liet Saddam Hussein van zich horen. De ex-dictator schreeuwde dat hij onder deze omstandigheden weigert met het tribunaal mee werken en riep dat het hof is opgericht door de Amerikaanse bezetter. "Lang leve de Arabische staat", aldus de ex-dictator. Andere verdachten stonden op en riepen "lang leve Saddam".

Het proces heeft plaats in een tot vesting omgetoverd gerechtsgebouw wegens de vele doodsbedreigingen aan het adres van rechters, aanklagers, verdediging en getuigen. Uit angst voor represailles willen sommige getuigen niet spreken of alleen anoniem. De Iraakse regering meldde zondag dat veiligheidstroepen een aanslag op het speciale tribunaal hebben verijdeld.