NETANYA - Door een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in de Israëlische stad Netanya zijn maandag zes mensen om het leven gekomen, onder wie de Palestijnse dader. Zeker 35 mensen raakten gewond, meldden Israëlische media.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gewapende tak van de extremistische Palestijnse groepering Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De Jeruzalem Brigades verspreidde een video waarop de dader te zien is met een geweer en een raketwerper, met op de achtergrond de vlag van de organisatie.

Dader

De 21-jarige dader is afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever. Hij bracht zijn explosieven tot ontploffing bij de ingang van het centraal gelegen Sharon-winkelcentrum, waar bewakers de bezoekers controleren. De kustplaats Netanya, twintig kilometer ten noorden van Tel Aviv, is al vaker het doelwit van Palestijnse aanslagen geweest.

Op de Israëlische televisie waren schokkerige beelden van direct na de ontploffing te zien. Omstanders hadden de beelden opgenomen met hun mobiele telefoon. Mensen rennen in paniek weg terwijl politiewagens en ambulances aan komen rijden.

Abbas

Het is de eerste zelfmoordaanslag in Israël sinds 26 oktober. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aanslag scherp veroordeeld. Hij heeft beloofd de verantwoordelijken te straffen.

Israël reageerde furieus. Een naaste adviseur van premier Ariel Sharon heeft Abbas opgeroepen onmiddellijk korte metten te maken met de militante groeperingen. Ook heeft Israël gedreigd het liquideren van Palestijnse militanten te hervatten.