WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice begint maandag aan een vierdaags bezoek aan Europa. Volgens Amerikaanse en Britse media zal Rice de Europese bondgenoten vragen niet langer kritiek te leveren op de wijze waarop de inlichtingendienst CIA het terrorisme bestrijdt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Europese Unie vroeg Washington onlangs om opheldering over berichten als zou de CIA in landen in Oost- en Midden-Europa geheime detentiecentra hebben. Een Europese diplomaat zei tegen The New York Times dat Rice de Europese leiders duidelijk zal maken dat ze niet op de kwestie moeten blijven hameren.

CIA-vluchten

Rice wil vragen van Europeanen over de zogenaamde geheime CIA-vluchten beantwoorden. Volgens haar woordvoerder zullen de gesprekken over dit onderwerp in het teken van de gezamenlijke strijd tegen het terrorisme staan.

Rice spreekt dinsdag in Berlijn met de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier. Daarna volgt overleg met bondskanselier Merkel. Donderdag woont ze in Brussel een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen bij.