UTRECHT - Huishoudens moeten volgend jaar een compensatie van vijftig euro krijgen voor hun energiekosten. D66 en CDA hebben dat voorstel zondag bekendgemaakt aan RTL Nieuws. De partijen kunnen volgens het programma rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

De energierekening is dit jaar gemiddeld 135 euro hoger door de gestegen olieprijs. CDA en D66 willen een eenmalige heffing op de energierekening, de zogeheten MEP, afschaffen. De heffing bedraagt ongeveer vijftig euro.

Olieprijs

De partijen doen het voorstel dinsdag in de Tweede Kamer als compensatie voor de gestegen olieprijs. Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) heeft vrijdag gezegd dat hij tegen een compensatieregeling is. Hij dreigde volgens RTL Nieuws vrijdag met opstappen als de regering akkoord gaat met compensatie.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) benadrukten vrijdag na afloop van de ministerraad opnieuw dat het kabinet de energierekening volgend jaar niet wil compenseren. Eerder werd duidelijk dat het kabinet niets ziet in het compenseren van de energierekening om het voorspelde verlies aan koopkracht bij te stellen.

Kamermeerderheid

Tijdens eerdere debatten in september steunde een Kamermeerderheid een motie om de hogere energierekening te compenseren. De olieprijs stond toen hoger dan de gemiddelde vijftig euro per vat en dat zou de koopkrachtreparaties verstoren die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren.

Inmiddels is de situatie veranderd, vindt het kabinet. De olieprijs is gedaald en de koopkracht 'ontwikkelt zich gunstig'. In vergelijking met de berekeningen op prinsjesdag stijgt de koopkracht volgend jaar maximaal een half procent extra, stelt het kabinet.