RIJSWIJK - De Nederlandse Bond voor Tatoëerders biedt dinsdag bij het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een petitie aan tegen de nieuwe regels voor de branche. Volgens de bond is het onmogelijk om met die regels "schoner te werken dan in een ziekenhuis." Tatoëerders mogen als het aan het kabinet ligt vanaf begin 2006 bijvoorbeeld niet meer met middelen werken die virusziekten bestrijden.

Volgens de woordvoerster van de bond is dat omdat tatoëerders niet medisch zijn geschoold. "We moeten terug naar alcohol en een huishoudsopje." Daarnaast moeten de winkels een jaarlijkse keuring voortaan zelf aanvragen en betalen. De kosten daarvan liggen rond de 500 euro.

De nieuwe richtlijnen schrijven bovendien voor dat een nieuw gezette tatoeage wordt afgedekt met wondspray en steriele plakfolie. Nu gebeurt dat nog met huishoudfolie. Dat heeft volgens de woordvoerder nooit ernstige problemen opgeleverd. "Die wondspray zorgt voor korsten en ontstekingsreacties en onder de plakfolie blijft vocht zitten. De methoden zijn niet geschikt voor tatoeages." Verder vindt de bond de leeftijdsgrens voor piercings, 12 jaar, te laag.

"Ik pleit persoonlijk voor een leeftijd tussen de 14 en 16 jaar. Het ligt een beetje aan de groei, maar rond die leeftijd is die er wel een beetje uit." De bond ergert zich eraan dat hij in de gesprekken met de beleidsvoerders niet serieus wordt genomen. "Al twaalf jaar pleiten we voor hygiënisch werken en de aanpak van zwartwerkers, die zich niet aan de regels houden. De richtlijnen van de bond kunnen ze een op een overnemen. Maar de overheid ziet ons nog steeds als dom en ondeskundig. De tabaksindustrie krijgt een tabakswet, maar wij moeten het doen met een bij elkaar geraapt setje maatregels."

Volgens de zegsvrouw moet de branche volgens de richtlijnen schoner werken dan een ziekenhuis. "Maar bij al die inentingsacties van de GGD heb ik nog nooit een rubberen handschoen gezien."