SCHINVELD - Actievoerders van Groenfront! hebben zondagmiddag in het Limburgse Schinveld een zes hectare groot bos bezet bij de landingsbaan van Awacs-radarvliegtuigen. Zij willen hiermee voorkomen dat het bos wordt gekapt.

De Raad van State oordeelde vrijdag dat het bos op last van minister Dekker (VROM) mag worden gekapt. Inwoners van Schinveld en Brunssum verzetten zich tegen de boskap, omdat ze vrezen dat daardoor de herrie van de laag overvliegende radarvliegtuigen zal toenemen.

Stop Awacs

De Vereniging Stop Awacs overlast uit de regio rond Schinveld steunt de actie van Groenfront!, onder meer door hen van eten en drinken te voorzien. Daarnaast mobiliseert de vereniging zoveel mogelijk burgers zodra de houthakkers in zicht komen, zei voorzitter J. Fijnaut van de vereniging zondag tijdens een persconferentie in het bos. Burgers zullen kap verhinderen door massaal in het bos te gaan staan en zich desnoods aan de wortels van de bomen vast te ketenen.

Boomhutten

De activisten hebben op verschillende plaatsen boomhutten gebouwd. "We komen de bomen niet meer uit, dan kunnen die ook niet gekapt worden", aldus een woordvoerder van Groenfront! zondag in de stromende regen onder een twee eeuwen oude beukenboom in het bos.

De Vereniging Stop Awacsoverlast kondigde zondag aan naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. De meer dan veertig jaar oude Boeings waarop de radars zijn gemonteerd, hebben zowel in de USA als in Europa een vliegverbod wegens de enorme herrie die ze maken. "Wij worden hier gediscrimineerd, omdat de NAVO er gewoon mee door mag blijven vliegen", aldus Fijnaut.

Afgelopen week publiceerde de GGD een rapport van TNO waaruit bleek dat de inwoners van Schinveld en Brunssum meer te lijden hebben onder het vliegtuiglawaai dan de omwonenden van Schiphol.

Luidruchtig

Volgens TNO zou de Awacsbasis bij Schinveld het meest luidruchtige vliegveld in Europa zijn.

De politie houdt in en rond de bossen een oogje in het zeil.

Deze week praat waarnemend burgemeester J. Zuydgeest van de gemeente Onderbanken, waar Schinveld bij hoort, met Defensie over de vraag hoe de openbare orde kan worden gehandhaafd tijdens de boskap.