HAARLEM - Ambtenaren van de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie van Justitie overleggen maandagochtend in het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem over het conflict rond de sluiting van het detentiecentrum op Schiphol-Oost. Het gesprek heeft plaats onder leiding van de commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts. Het overleg begint om 08.30 uur.

Borghouts heeft aangeboden te bemiddelen in het conflict waarbij de gemeente Haarlemmermeer wil dat het cellencomplex begin deze week dichtgaat, maar minister Donner (Justitie) weigert het te laten ontruimen. Burgemeester Hertog zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat hij content is met bemiddeling door Borghouts. Minister Donner liet weten een bemiddelingspoging met positieve belangstelling af te wachten.

Door een brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost kwamen eind oktober elf illegalen om het leven. Ondanks recente aanpassingen is de veiligheid in het centrum nog altijd niet gegarandeerd, meent de gemeente Haarlemmermeer.

Onverantwoord

Donner vindt het onverantwoord om het complex op korte termijn te sluiten, omdat er nog bolletjesslikkers in de cellen zitten.

Overplaatsing zou te veel medische risico's opleveren. Volgens Hertog moet het echter mogelijk zijn om het centrum binnen enkele dagen te ontruimen, omdat de drugskoeriers in die periode van hun bolletjes af zijn en niet meer hoeven te blijven.

College

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer besloot donderdag dat het cellencomplex binnen 36 uur dicht moet.

Die termijn ging echter niet meteen in. Haarlemmermeer zou maandag een definitieve aanzegging naar het ministerie sturen. Op dat moment dat het ministerie de formele beschikking binnen heeft, gaat de termijn van 36 uur in. De burgemeester zei zondag te verwachten dat de beslissing maandag definitief zal zijn.

Tijdelijk

Hertog wees erop dat het detentiecentrum een tijdelijke voorziening is, die volgens afspraak in april dicht zou moeten.

Daar moet Donner zich volgens hem aan houden. De gemeente Haarlemmermeer heeft al grond aangeboden voor de bouw van een permanent complex, maar volgens de burgemeester vond de minister die grond te duur.