AMSTERDAM - De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., is er in geslaagd vanuit de gevangenis een extremistisch geschrift naar buiten te brengen. De tekst circuleert onder moslimradicalen in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. In het geschrift opent B. de aanval op de gematigde islam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Mohammed B. zou de tekst naar eigen zeggen per post verstuurd hebben uit het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daar werd hij behandeld voor een schotwond die hij had opgelopen tijdens zijn arrestatie. Eerder werden twee manuscripten van hem door justitie onderschept, meldt de krant.

Onduidelijk is of justitie het manuscript over het hoofd heeft gezien of er geen kwaad in zag. De post die B. verstuurt, wordt "in principe opengemaakt en gecontroleerd op strafbare feiten, zoals opruiing", meldt de krant. Advocaat van B., Peter Plasman, heeft de echtheid van het geschrift in het dagblad bevestigd.

B. heeft het stuk, dat de titel 'Jezus is de geest van God' draagt, onder zijn pseudoniem Abu Zubair geschreven. In het geschrift stelt B. dat de gematigde islam sinds de moord op van Gogh door de Nederlandse overheid wordt misbruikt om de boodschap van de jihad, de heilige islamitische strijd, te frustreren.

B. heeft de tekst volgens het dagblad gestuurd naar "geestverwanten in Amsterdam". Die hebben besloten de tekst te drukken en "in kleine kring" te verspreiden. Ondanks de levenslange gevangenschap die B. moet uitzitten, staat hij vanaf maandag terecht als een leider van de zogenoemde Hofstadgroep. Deze groep zou als oogmerk hebben het voorbereiden en plegen van terreuraanslagen.