PESHAWAR - Een hoge commandant van het terreurnetwerk Al Qaida is gedood door een mogelijke raketaanval op een huis in Pakistan. De Pakistaanse president Musharraf heeft bevestigd dat het om operationeel bevelhebber Abu Hamza Rabia gaat.

Hamza kwam om het leven door de aanval op het huis in de plaats Asoray in de regio Noord Waziristan. Ook de Pakistaanse minister van Informatie Sheikh Rashid Ahmed bevestigde zaterdag Hamza's dood. De nieuwszender Al-Arabiya zei overigens te zijn gecontacteerd door een Al Qaida-bron die ontkende dat Hamza is gedood.

De Egyptenaar Hamza (38) zou van dezelfde rang zijn als Abu Faraj Al Liby, die de Verenigde Staten in mei bij zijn arrestatie de derde man van Al Qaida noemden. Hamza zou verantwoordelijk zijn voor de internationale contacten van het terreurnetwerk. Vorige maakte raakte hij al gewond bij een aanval.

Volgens de CIA is de Engelssprekende Egyptenaar een naaste van Ayman al-Zawahiri, de tweede man van Al Qaida. Die wordt gezocht wegens de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001.