DEN HAAG - De PvdA is er 'totaal' niet in geslaagd duidelijk te maken dat zij geen taboes meer kent in het nationale integratiedebat. Dat zegt partijleider van de sociaal-democraten Wouter Bos zaterdag in de Volkskrant. Bos noemt het recente optreden van de partij rond het aftreden van Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors daar een 'sprekend voorbeeld' van.

De PvdA heeft te weinig zelfvertrouwen als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals de integratie van minderheden. De partij zag aankomen dat Pastors 'zijn aftreden wilde omvormen tot een verhaal dat hij monddood werd gemaakt'. "We dachten dat dit wel weer op ons zou terugslaan en daarom zijn we achteraf dingen gaan roepen terwijl dat helemaal niet nodig was", zegt Bos.

De nieuwe lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA Peter van Heemst zei na commotie rond uitspraken van Pastors dat hij die 'zelf had kunnen doen'. Pastors had in een interview een verband gelegd tussen criminaliteit en de islam.

Partijleider Bos laat weten te hopen dat de PvdA, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, haar lesje heeft geleerd en voortaan met zelfvertrouwen het debat aangaat over 'gevoelige onderwerpen'.