AMSTERDAM - De 21-jarige jeugd-tbs'er die veroordeeld is wegens geweldsmisdrijven en een zedendelict, is in Amersfoort aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt. Hij is gearresteerd in een pension in Amersfoort.

Justitie verspreidde donderdagavond een opsporingsbericht op televisie,waarin ook een foto van de man werd getoond.

Het gaat om Dairron Domingo Guzman Evelina, die in de particuliere jeugdinrichting Rentray in Rekken in Gelderland verbleef. Hij wordt daarheen teruggebracht.

Lift

Tijdens het begeleid verlof wist de man afgelopen maandag aan zijn begeleider te ontsnappen door in een lift te stappen in de flat Eeftink in Amsterdam-Zuidoost, aldus de justitie. Het onderzoek van de politie leidde al naar Amersfoort. Dankzij een tip vond de politie hem vrijdagavond om 23.00 uur op een plaats waar hij de nacht wilde doorbrengen.

Dood

In juni ontstond veel ophef na de ontsnapping van tbs'er Wilhelm S. uit tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Enkele dagen nadat hij tijdens een begeleid verlof de benen had genomen, sloeg hij een man dood, zo heeft S. toegegeven.

Ongeveer twee maanden later leidde de ontsnapping van de gevaarlijke tbs'er Marciano E. uit een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren opnieuw tot commotie. Hij werd na een kleine week in België aangehouden.

Opsporen

Minister Donner (Justitie) moest zich naar aanleiding van de ontsnapping van S. in de Tweede Kamer verantwoorden. Een Kamermeerderheid vindt dat tbs'ers alleen nog op verlof mogen, als ze een GPS-band (Global Positioning System) dragen. Daarmee zijn ze makkelijker op te sporen, als ze aan hun begeleiding ontsnappen.

Donner neemt begin volgend jaar een besluit over de invoering van zo'n elektronisch volgsysteem van tbs'ers.

Team

Opportuun, het vakblad van het OM, meldt in het decembernummer dat er een landelijk politieteam komt voor het opsporen van ontsnapte tbs'ers. Het team valt onder het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en wordt aangestuurd door het landelijk parket van het OM. Het politieteam zal vanaf januari operationeel zijn.