ROTTERDAM - Het aftreden van wethouder Marco Pastors en alle commotie daaromheen lijkt de kiezers in Rotterdam niet onberoerd te laten. Zijn partij Leefbaar Rotterdam (LR) zou nu goed zijn voor negentien zetels in de gemeenteraad, zeven zetels meer dan in oktober. Dat bleek vrijdag uit een peiling van Interview NSS in opdracht van het tv-programma Nova Politiek.

Daarmee zou de uitslag nagenoeg hetzelfde zijn als bij de verkiezingen van 2002. Leefbaar Rotterdam is de grootste partij, gevolgd door de PvdA.

De Rotterdamse gemeenteraad stuurde de wethouder op 8 november weg om een interview waarin hij had gezegd dat criminele moslims vaak hun religie misbruiken om hun gedrag te rechtvaardigen. Pastors mocht al sinds maart niet meer in het openbaar spreken over moslims, als dat niet met zijn portefeuille te maken had.

Pogingen van LR om hem terug te krijgen in het college van burgemeester en wethouders liepen op niets uit. De ex-wethouder geniet ruime bekendheid onder de Rotterdammers: 86 procent zegt hem te kennen of in ieder geval zijn naam wel eens gehoord te hebben.

Vertrouwen

Als Pastors mee zou doen aan de landelijke verkiezingen, overweegt 13 procent van de Rotterdammers op hem te stemmen. Uit de peiling van Interview NSS blijkt verder dat bijna de helft van de Rotterdammers (49 procent) geen of weinig vertrouwen meer heeft in het college van LR, CDA en VVD. Het aantal ondervraagden dat zegt vertrouwen te hebben in burgemeester Ivo Opstelten als persoon, is juist toegenomen van 66 naar 73 procent.

Fortuyn

Een derde van de Rotterdammers (33 procent) weet nog niet op welke partij ze zouden stemmen, als er nu gemeenteraadsverkiezingen waren. Zeven procent zegt niet te gaan stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2002 stond Rotterdam door Pim Fortuyn landelijk in de belangstelling. LR kwam toen met Fortuyn als grootste partij uit de bus.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 7 maart 2006.