RIJSWIJK - De waarschuwing van de Verenigde Naties dat 90 procent van de 420.000 tenten in Pakistan niet geschikt is voor winterse omstandigheden, komt niet als een verrassing voor de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). "De VN brengt het probleem terecht opnieuw onder de aandacht. Het is een race tegen de klok nu het er bitter koud is geworden", aldus een woordvoerder van de SHO vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De komende maanden blijven de hulporganisaties zich inspannen om zoveel mogelijk mensen in winterbestendige tenten onderdak te bieden. Sinds de aardbeving van twee maanden geleden hebben internationale hulporganisaties vooral veel zomertenten gestuurd.

"Het is voor slachtoffers van de aardbeving altijd beter om in een tent te kunnen verblijven dan in de open lucht. Dan blijven de mensen in elk geval droog en ze lopen bovendien minder kans op infecties", aldus de woordvoerder. "We hebben wereldwijd te maken met een beperkte productiecapaciteit van wintertenten."

Leveranciers

Ironisch genoeg is Pakistan, naast landen als China en Turkije, wereldwijd een van de grootste leveranciers van tenten, ook om in extreme kou te gebruiken. "Begin dit jaar gingen er vanuit Pakistan duizenden tenten naar de gebieden die zijn getroffen door de tsunami."

Veel tenten zijn daar nog steeds in gebruik, andere zijn zo versleten dat ze volgens de SHO niet meer te gebruiken zijn in Pakistan.

Ontheemd

Alle tentenvoorraden in de wereld zijn aangesproken en vanaf begin oktober zijn orders geplaatst om extra noodonderkomens te produceren. De aardbeving op 8 oktober in Pakistan en India heeft naar schatting aan 80.000 mensen het leven gekost. Meer dan drie miljoen mensen raakten ontheemd.