NAARDEN - De Nationale Recherche heeft donderdag een xtc-laboratorium ontmanteld dat was ondergebracht in een kantoorpand in een woonwijk in Naarden. Het gehele productieproces, behalve het tabletteren, gebeurde in het gebouw. Een woordvoerster van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag meegedeeld. In het xtc-lab stonden jerrycans, verwarmingsmantels, diepvriezers vol met chemicaliën en glaswerk.

De Nationale Recherche kwam het xtc-laboratorium op het spoor naar aanleiding van huiszoekingen eind oktober in het kader van een internationaal onderzoek naar een criminele organisatie. Deze bende hield zich vermoedelijk bezig met een reeks criminele activiteiten als drugs- en sigarettensmokkel en de handel in gestolen auto's en vuurwapens.

Op 27 oktober werden in Nederland drie verdachten aangehouden. Uit de administratie van een van hen kwam de productielocatie in Naarden aan het licht. In het onderzoek werkte de Nationale Recherche samen met politiediensten in België, Groot-Brittannië en Ierland. In België werden destijds drie verdachten opgepakt, onder wie de Ierse hoofdverdachte.