HALBERSTADT - Negen mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een brand in een daklozencentrum in het oosten van Duitsland. Volgens de politie is het nog niet duidelijk wat de oorzaak was van de brand in het centrum in Halberstadt, in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Toen de brandweer aan het einde van de nacht bij het centrum aankwam, stond het verblijf, dat ruimte bood aan vijftien personen, al in lichterlaaie. "De hulp kwam snel maar helaas te laat", aldus minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Klaus Jeziorsky. De brand legde ook vier naastgelegen verblijven in de as.

De politie ging in eerste instantie uit van tien slachtoffers, maar stelde dat aantal later naar beneden bij. Reddingswerkers konden volgens de regionale televisiezender MDR vijf bewoners redden. Zij zijn met rookvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis.

Uit eerste onderzoek blijkt dat het vuur in een van de onderkomens ontstond en zich snel over de andere kamers verspreidde. Aanwijzingen over een aanslag zijn er vooralsnog niet, aldus Jeziorsky.