HILVERSUM - Charles Groenhuijsen vertrekt bij de NOS. Hij was tot voor kort correspondent in de Verenigde Staten en zou per januari het 8 uurjournaal gaan presenteren als opvolger van Philip Freriks. Groenhuijsen en de NOS steggelden al eerder over de voorwaarden, maar maakten eind augustus nog bekend dat zijn overstap naar het journaal definitief was.

Over de reden van de breuk wilde een woordvoerder van de NOS donderdag niets zeggen. "We hopen daar binnenkort meer over naar buiten te brengen." Groenhuijsen was niet persoonlijk bereikbaar voor commentaar. De NOS kon nog niets zeggen over een nieuwe anchorman voor het 8 uurjournaal.

Ontslagen

Volgens advocaat S. Tam van Groenhuijsen is zijn cliënt ontslagen door de NOS. "Er is geen sprake van een gemeenschappelijk besluit om uiteen te gaan", aldus Tam. Volgens de advocaat heeft de NOS haar besluit genomen wegens een vertrouwensbreuk. "Waar die breuk in het vertrouwen op is gebaseerd, is hem niet duidelijk. Charles is verbijsterd. De vrede leek juist teruggekeerd, dacht hij." De NOS wilde op die lezing donderdagavond niet reageren.

De problemen spitsten zich eerder toe op de woonplaats van Groenhuijsen. Hij wilde deels in de Verenigde Staten blijven wonen, maar de NOS wilde het gezicht van het journaal in Nederland hebben. Groenhuijsen ging overstag en zegde, weliswaar met pijn in het hart, toe naar Nederland te komen. De komst van Groenhuijsen was op de redactie niet onomstreden.

In een artikel in HP De Tijd betichtte hij de journaalredactie van een linkse houding en van "intellectuele luiheid". Dat werd hem door zijn collega's niet in dank afgenomen. Eind augustus kwam Groenhuijsen op zijn uitspraken terug.