AMSTERDAM - Een moslimvrouw die getuige is in het proces tegen de Hofstadgroep wordt sinds vorige week in gijzeling gehouden. Zij zit sinds vorige week op verzoek van de rechtbank in gijzeling, zo bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag begint het proces tegen dertien verdachte leden van de Hofstadgroep. De gegijzelde vrouw zal als eerste getuige worden gehoord. De vrouw, Malika, zou een belastende verklaring over het bestaan van de Hofstadgroep tegenover de politie hebben afgelegd, maar zij heeft deze niet willen herhalen bij de onderzoeksrechter.

Pro-formazitting

Tijdens de laatste pro-formazitting in september zei officier van justitie A. van Dam dat het OM over belastende verklaringen van vijf moslimvrouwen beschikt over de terroristische motieven van de Hofstadgroep.

Volgens het OM is Malika's verklaring belastend voor vier verdachten, onder wie de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. en Nouriddin El F.. El F. was lange tijd voortvluchtig en werd in juni met doorgeladen machinepistool aangehouden op station Lelylaan in Amsterdam. Malika heeft volgens het OM het onderzoeksmateriaal bevestigd over de snel toenemende radicalisering binnen de groep in de zomer van 2004.

Getuige

Ook Saleh B., die door verschillende verdachten is aangeduid als een agent van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), wordt opgeroepen als getuige. De rechtbank beslist maandag of de man ook daadwerkelijk wordt gehoord in de rechtszaal. Tijdens zijn verhoor bij de politie heeft hij niets willen zeggen.

De man zit vast op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten van de Hofstadgroep en het bezit en doorleveren van de handgranaat aan Hofstad-verdachten Jason W.en Ismail A.. Tijdens de belegering van hun woning in de Antheunisstraat in Den Haag in november vorig jaar zijn een paar agenten door deze handgranaat verwond.

De AIVD ontkent dat B. werkzaam is voor de dienst. Ook het OM heeft daar geen aanwijzingen voor gevonden. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam beslist volgende week vrijdag of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd.