AMSTERDAM - Een 81-jarige man uit Arnhem is donderdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van een 11-jarig meisje en het verspreiden van kinderporno. Volgens de rechtbank in Arnhem moet de man ook verplicht worden behandeld aan zijn psychische problemen.

Het Openbaar Ministerie had naast de behandeling drie jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De bejaarde Arnhemmer heeft het seksueel misbruik bekend. Volgens de rechtbank is echter geen sprake geweest van verkrachting. De rechter heeft in de strafmaat rekening mee gehouden dat de 81-jarige man volgens deskundigen lijdt aan een beginnende dementie. Door zijn ziekte zou hij 'fictie en werkelijkheid' regelmatig door elkaar halen.

Omdat de Arnhemmer beschikt over een beperkt inschattingsvermogen is de kans op herhaling volgens deskundigen reëel. Daarom vindt de rechter behandeling noodzakelijk.

Het meisje werd vorig jaar november in Arnhem seksueel misbruik. De bejaarde man maakte van de seksuele handelingen met het meisje video-opnamen. Hij verspreidde meerdere banden in de buurt waar het slachtoffertje woonde. De Arhenmmer zegt dit te hebben gedaan om het meisje te dwingen een muntverzameling terug te geven die zij van hem had gestolen.

Het 11-jarig slachtoffer heeft door het seksueel misbruik ernstige psychische schade opgelopen. Het meisje zou zich niet meer wassen. Ook zou ze niet meer de straat op durven uit angst de bejaarde man tegen te komen.