HOOFDDORP/AMSTERDAM - Het detentiecentrum op Schiphol-Oost, waar eind oktober elf illegalen om het leven kwamen, moet binnen 36 uur worden gesloten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer donderdag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De raad van Haarlemmermeer drong vorige week al aan op sluiting van het complex. Bij controles door de brandweer was gebleken dat de brandveiligheid van de cellen niet kon worden gegarandeerd.

Burgemeester Hertog wilde de rijksoverheid echter nog de gelegenheid geven verbeteringen aan te brengen. Het college van B en W komt deze week na een gesprek met minister Donner van Justitie tot een andere conclusie, zo blijkt uit de brief.

Vertrouwen

Het college stelt dat het ministerie pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen gemaakte afspraken is nagekomen. "Dit heeft ons vertrouwen in de wijze waarop het ministerie omgaat met de veiligheid in het cellencomplexen geschaad." Het college schrijft dat minister Donner hen niet heeft kunnen overtuigen dat het in de toekomst beter zal gaan.

Vergunning

Het college is niet bereid om de tijdelijke vergunning voor het detentiecentrum om te zetten in een permanente. Die vergunning loopt in april volgend jaar af. De gemeente is wel bereid mee te denken over een andere plek voor het complex.

Donner

Het is volgens minister Donner (Justitie) onverantwoord om het cellencomplex op Schiphol-Oost binnen 36 uur te sluiten. Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer heeft dat geëist. Donner noemde het donderdag in een reactie niet verantwoord om de bolletjesslikkers die nu nog in de cellen zitten, op korte termijn te verplaatsen.

"Op korte termijn zijn geen faciliteiten beschikbaar om hen op een voor hun veiligheid en gezondheid verantwoorde wijze op te vangen", zei de minister in Amsterdam. Bolletjesslikkers krijgen een speciale bewaking wegens het risico dat bolletjes cocaïne in hun maag knappen.

Donner bestreed de stelling van de gemeente dat het ministerie pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen gemaakte afspraken over de brandveiligheid in het complex is nagekomen. "We hebben steeds met de brandweer samengewerkt om, waar aanvullende eisen waren, daar zo snel mogelijk aan te voldoen", zei hij.

Het feit alleen dat er in het cellencomplex brand is geweest, is volgens Donner geen reden om het te sluiten. Hij wil eerst de resultaten van de onderzoeken naar de oorzaak van de brand zien.

"Als je zonder die kennis van de oorzaken zegt: er is brand geweest, dus is het onveilig, dan moet je alle gevangenissen sluiten. Het kan niet zo zijn dat we zeggen: er kan brandstichting gebeuren, dus schrappen we de hele figuur van de vreemdelingenbewaring en de figuur van de detentie van bolletjesslikkers."

Uitleg

Donner moet voor maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het detentiecentrum op Schiphol-Oost. De VVD, het CDA en de SP steunden donderdag een verzoek daartoe van de PvdA-fractie.

Het ministerie van Justitie wil nog niet reageren op de aankondiging. De brief wordt bestudeerd, aldus een woordvoerder. Volgens het college is de minister bevoegd om tegen drie van de vier besluiten bezwaar te maken en een voorlopige voorziening aan te vragen.