DÜSSELDORF - Zware sneeuwval veroorzaakte dit weekeinde grote problemen in Duitsland. Ook in andere delen van Europa zorgt het winterweer voor veel overlast. De elektriciteit viel uit en auto-, vlieg- en treinverkeer ondervonden grote hinder.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen hebben het meest te lijden onder het winterweer en dan vooral de regio's Münster en Osnabrück. Hier hadden meer dan 2000 ongelukken plaats, waarbij een vrouw omkwam en 140 mensen gewond raakten.

Elektriciteit

Volgens de regionale autoriteiten in Münster zaten zondag nog steeds ongeveer 250.000 mensen zonder elektriciteit. Daarmee sprak de overheid stroomproducent RWE tegen. Deze onderneming had eerder op de dag verklaard dat nog circa 120.000 mensen geen stroom hadden.

Er zijn meer dan zeshonderd noodaggregaten uitgedeeld om onder meer zieken- en bejaardenhuizen van stoom te voorzien. De elektriciteit viel uit nadat tientallen hoogspanningsmasten door het gewicht van sneeuw en ijs waren omgevallen of niet meer functioneerden.

Intensieve gesprekken

Minister Ingo Wolf van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen zei dat sommige van de 25 getroffen gemeenten mogelijk nog dagen zonder stroom zullen zitten. Premier Rüttgers kondigde intensieve gesprekken aan met de RWE over de stroomproblemen.

Treinverkeer

Volgens de Duitse spoorwegen DB vielen alleen al in Noord-Rijnland-Westfalen 31 treinen uit en hadden 260 treinen samen 117 uur vertraging. Een zegsman van de DB noemde de situatie "zeer uitzonderlijk", citeerde het persbureau DPA. De meeste problemen waren zaterdagmiddag verholpen.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer op de luchthaven van Düsseldorf lag vier uren stil. Door spekgladde banen konden toestellen niet opstijgen of landen. Zeker 36 vluchten moesten worden omgeleid, vooral naar het vliegveld Keulen-Bonn, en twintig vluchten werden geannuleerd.

België

Ook België werd zaterdag overvallen door hevige sneeuwval. Meteorologen hadden niet verwacht dat er zo veel sneeuw zou vallen. Het weer leidde op enkele plaatsen tot stroomuitval en verkeersongelukken, waarbij een dode viel.

In de Franse Vendée kwamen 17.000 mensen zonder stroom te zitten en ook Parijs werd bedekt onder een laagje sneeuw. Daardoor moesten tientallen vluchten op de luchthavens Orly en Roissy worden geannuleerd. De Eiffeltoren moest enkele uren dicht.

Spanje

In het noorden van Spanje leidde sneeuwval ertoe dat verscheidene dorpen van de buitenwereld werden afgesloten. Hier moesten zeker zeventig passen worden gesloten. Ook in Portugal viel veel sneeuw. Automobilisten klaagden dat de autoriteiten onvoldoende waren voorbereid.

Bij het Schotse Inverness ontspoorde zaterdagmorgen een trein. Plotselinge dooi na de strenge vorstperiode veroorzaakte een aardverschuiving, waardoor de rails bedekt raakten met stenen en modder. In de trein zaten 94 passagiers, van wie er negen lichtgewond raakten.

Daklozen

De kou heeft dit weekeinde zeker negen daklozen het leven gekost. De meeste doden vielen in Frankrijk. Daar stierven vijf zwervers door de kou. In de Belgische hoofdstad kwamen twee daklozen om. De gemeente Brussel neemt extra maatregelen om de daklozen te helpen. Verder eiste het winterweer het leven van een zwerver in het Duitse Dortmund en in het Tsjechische Trest.