HAAKSBERGEN - Haaksbergen heeft zaterdagavond de hulp ingeroepen van het leger toen het grootste gedeelte van de gemeente de tweede nacht zonder stroom in ging. Het leger is gevraagd noodaggregaten te leveren, want alleen het centrum van Haaksbergen en het buitengebied hadden zaterdag noodstroom. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente.

Rond 22.30 uur arriveerden drie aggregaten van de luchtmacht in Haaksbergen. "We hebben er tientallen paraat, dus als ze er meer nodig hebben, regelen we dat", aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie.

Geknapte elektriciteitskabel

Bij ongeveer 40.000 inwoners van de gemeenten Haaksbergen en Berkelland viel vrijdagmiddag rond 13.00 uur de stroom uit door een geknapte elektriciteitskabel. Verzorgingstehuizen kregen prioriteit bij het uitdelen van de noodaggregaten en ook een aantal pluimvee- en veehouders in de buitengebieden werd van stroom voorzien. In Berkelland konden zaterdag om 16.00 uur de lichten wel weer aan, want daar was toen de noodstroom aanwezig.

Geen schot

Burgemeester K. Loohuis van Haaksbergen toonde zich verontwaardigd dat hij pas zo laat door energieleverancier Essent ervan op de hoogte was gesteld dat er geen schot zat in de reparatie. Eerder die dag had Essent nog gezegd te verwachten dat Haaksbergen zaterdag om 18.00 uur weer stroom zou hebben.

IJsafzetting

Volgens de gemeente spreekt Essent van een uitzonderlijke situatie en blijken minimaal vier hoogspanningsmasten door te buigen onder ijsafzetting. Wegens het gevaar dat dat oplevert, moet in elk geval een woning worden geëvacueerd. Door ijsvorming en sneeuw was het ook te gevaarlijk om de kabels te herstellen. Van Loohuis werd daarom verwacht dat hij zaterdagavond snel maatregelen nam en op korte termijn een groot aantal noodaggregaten regelde. Binnen de gemeenten bleken die niet voorhanden.

Geluidswagens

Zaterdagavond reden er geluidswagens door Haaksbergen om inwoners erop te wijzen dat ze terechtkonden in sporthallen de Els en de Bouwmeester. Daar hebben medewerkers van het Rode Kruis een nog onbekend aantal veldbedden neergezet. Volgens de woordvoerster van Defensie hebben reservisten zaterdagavond in de gemeente geholpen met het ruimen van sneeuw en het uitdelen van dekens.