AMSTERDAM - Vice-president Rullmann van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag de uitzending van een uit 1994 daterend interview met W. van E. verboden. SBS6 had het vraaggesprek, afgenomen door Willibrord Frequin, maandagavond op het scherm willen brengen. Bij overtreding van het verbod moet de omroep een miljoen gulden betalen.

Om uitzending te voorkomen, spande de ex-echtgenote van Van E. een kort geding aan. Van E. zelf bleek zich in de zaak als mede-eiser te hebben gevoegd. De zestigjarige man uit Harkstede bekende vorige week drie prostituees uit Groningen te hebben vermoord.

Rechter Rullmann bepaalde tevens dat Frequin alle opnamen binnen uur moet afgeven aan de ex-vrouw van Van E. Ook verbood zij Frequin de vrouw te benaderen met draaiende camera. Op die bepalingen staan dwangsommen van respectievelijk 10.000 gulden per dag en 100.000 gulden.

Het interview vormde onderdeel van een serie moordenaarsportretten die Frequin destijds voor de Holland Media Groep maakte. Het werd nooit uitgezonden.

Van E. kwam in 1990 vrij na een veroordeling in de jaren zeventig tot achttien jaar cel en tbs, wegens de moord op een vrouw en een meisje. Volgens zijn eigen bekentenis sloeg hij in 1992 opnieuw toe door de 23-jarige prostituee Michelle Fatol te wurgen. In 1995 doodde hij Annelies Reinders, in juli van dit jaar Sasja Schenker. Ook zij waren actief in de prostitutie. Van E. heeft tot dusver ontkend dat hij bij andere moorden in het Groninger prostitutiemilieu is betrokken.

Voor de camera van Frequin zei Van E. in oktober 1994 volgens de advocaat van de programmamaker en SBS 'genezen' te zijn en nooit meer een moord te zullen plegen. Naar nu blijkt had hij toen al Michelle Fatol om het leven gebracht. Frequin wilde in zijn programma maandag aantonen dat tbs-patiënten hun behandelaars en rechters in strijd met de waarheid voorspiegelen genezen te zijn.

De rechter verbood de uitzending met fragmenten uit het destijds opgenomen interview omdat RTL een contract had met Van E. en zijn toenmalige echtgenoot waarin stond dat na 1996 de beelden niet meer zouden worden gebruikt en het echtpaar de beelden zou krijgen.

Rullmann stelde dat ook Frequin en SBS aan deze afspraak gehouden zijn. Frequin kende de inhoud van het contract, hoewel hij dit ontkent, of had die in ieder geval moeten kennen. De banden die hij voor zijn eigen archief bewaarde mag hij daarom niet gebruiken en moet hij zelfs inleveren.

/NIEUWSGroningse verdachte bekent ook andere moorden