DRUNEN - Restaurant Oud-Sluis in het Zeeuwse Sluis heeft een ster erbij gekregen in de Michelin-gids Benelux 2006. Dat lieten de makers van de sterren vrijdag weten. Het etablissement heeft nu drie sterren.

Daarmee is Nederland nu drie driesterrenrestaurants rijk. Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle werden eerder al bekroond met een drietal sterren.

Chef-kok Sergio Herman is bijzonder blij met de ster. "Het is een grote erkenning voor het harde werk. Je weet niet wat je overkomt." Hij werkt nu vijftien jaar bij Oud-Sluis, het restaurant met vis- schaal- en schelpdieren met Japanse en mediterrane invloeden. De specialiteit is volgens Herman de Zeeuwse platte oester, die op zes manieren wordt bereid, warm en koud.

"Dat is heel bijzonder." De extra ster heeft volgens Herman te maken met de uitzonderlijke keuken. "We hebben een eigen stijl en een bijzondere presentatie en de toevoeging van kruiden en specerijen zorgen voor vernieuwing." Het restaurant kreeg eerder dit jaar de meeste punten in de GaultMillau-restaurantgids, waarvan voor het eerst een aparte editie voor Nederland uitkwam.

La Rive in Amsterdam moet een ster inleveren en houdt er nog één over. Ron Blaauw in Ouderkerk a/d Amstel gaat van één naar twee sterren. Onder meer de Seinpost in Scheveningen, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, Tante Koosje in Loenen en De Gieser Wildeman in Noordeloos staan dit jaar met een ster in de gids.

Sichuan Food en Van Vlaanderen, beide in Amsterdam, en De Hoefslag in Bosch en Duin zijn vanaf nu sterloos. Ze worden nog wel vermeld in de gids. Dat geldt niet meer voor Le Sapiche in Gulpen, De Grië in Oosterend en Der Bloasbalg in Wahlwiller.

De Michelin-gids 2006 ligt vanaf 1 december in de winkels, twee maanden eerder dan gebruikelijk. Daarmee willen de makers "tegemoetkomen aan de wens van consumenten".