LONDEN - Britse cafébezoekers hebben in de nacht van woensdag op donderdag met een extra pint een toast uitgebracht op de nieuwe openingstijden van de pubs. Vanaf donderdag zijn voor het eerst in negentig jaar de openingstijden versoepeld en kan er in veel gelegenheden 24 uur per dag geschonken worden. Volgens de BBC hebben meer dan duizend pubs, clubs en supermarkten hiervoor een vergunning gekregen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De nieuwe wet werd rond middernacht door de echte kroegtijgers verwelkomd. Enkele dagen eerder waarschuwde de schoonvader van premier Blair nog dat sommige Britten vanaf donderdag nooit meer nuchter zullen zijn. Ook bestaat de vrees voor toename van geweld als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Maar een dolle donderdag werd het niet. Incidenten deden zich niet voor, aldus de politie.

De pubs in Groot-Brittannië gingen tot nog toe altijd 's avonds om elf uur dicht. Een maatregel die in de Eerste Wereldoorlog werd ingesteld om te voorkomen dat arbeiders de volgende dag dronken in de wapenfabrieken verschenen.

Sluitingstijd

De vroege sluitingstijd leidde er toe dat veel Britten het vlak voor elf uur nog op een zuipen zetten, waardoor ze kotsend of vechtend op straat belandden. Voorstanders van de nieuwe wet hopen dat nu een einde komt aan deze wilde braspartijen en er een meer beschaafd drinkgedrag ontstaat zoals in Frankrijk en Spanje.