AMSTERDAM - Ruim 5 procent van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar heeft zichzelf wel eens met opzet verwond. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de GGD Rotterdam waaraan ruim vierduizend Nederlandse scholieren deelnamen. De Volkskrant publiceerde donderdag resultaten van de studie.

Uit het onderzoek blijkt dat meisjes zichzelf twee keer zoveel verwonden als jongens. Het gaat dan om krassen of snijden in het eigen lichaam, het innemen van een overdosis pillen en/of poging tot zelfmoord. De deelnemers aan het onderzoek zijn scholieren zonder psychiatrische stoornissen.

'Opmerkelijke ontdekking'

Als motief voor het beschadigen van zichzelf noemt meer dan de helft van de ondervraagden dat ze wilden sterven. Onderzoeker Erik-Jan de Wilde van de GGD Rotterdam vindt dit 'een opmerkelijke ontdekking'.

"Automutilatie en suïcidepogingen werden altijd als twee heel verschillende soorten gedrag gezien. Dat blijkt nu juist erg door elkaar heen te lopen", zegt hij in de Volkskrant. De belangrijkste conclusie van de studie is volgens De Wilde dat elke vorm van zelfverwonding heel serieus moet worden genomen. Zelfs achter een klein krasje kan namelijk een doodswens schuilgaan, stelt de onderzoeker.

Onderzoek

Het onderzoek is tevens uitgevoerd in vijf andere Europese landen en in Australië. De resultaten van die landen zijn nog niet bekend gemaakt. Wel is gebleken dat Nederland in vergelijking met deze landen het laagste percentage zelfverwondende jongeren heeft, aldus de Volkskrant.

Trainingsbureau Ortho Consult maakte eerder bekend dat vrijwel iedere school leerlingen kent die zichzelf verwonden. Dit naar aanleiding van een eigen studie. Het Leids/Rotterdamse onderzoek is in vergelijking met dat van Ortho Consult grootschaliger en geeft concrete cijfers.